Completarea si depunerea formularelor 208 si 209 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 12.07.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Completarea si depunerea formularelor 208 “Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” si 209 “Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Cand am completat 208, am avut situatia cand la beneficiar a fost un cetatean strain fara CNP, fara NIF. Las acel spatiu necompletat ?”

a.) Raspuns ANAF: “Pentru a fi depus formularul 208 acesta trebuie completat corespunzător cu codul de identificare fiscală . Dacă cetăţeanul străin nu deţine numărul de identificare fiscalăacesta poate fi solicitat şi obţinut de la administraţiai fiscală de către persoana fizică nerezidentă sau de un împuternicit/reprezentant fiscal/plătitor de venit/curator fiscal prin completearea şi depunerea formularului 030 “Declaraţie de înregistrare/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal”.

b.) Intrebare contribuabil: “Daca valoarea tranzactiei este egala sau mai mare decat valoarea studiului de piata, atunci aceasta valoare a studiului nu e trecuta in act. In acest caz se poate trece in 208 valoarea studiului de piata egala cu valoarea tranzactiei ?”

b.) Raspuns ANAF: “Declaraţia 208 se completează conform Instrucţiunilor de completare a formularului 208, aprobte prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.1886/2017. Astfel, în coloana 5 “Valoarea tranzacţiei înscrisă în documentul de transfer”, se înscrie suma reprezentând valoarea totală a tranzacţiei înscrisă în documentul de transfer (actul notarial), pentru fiecare tranzacţie. La coloana 4 “Valoarea stabilită în studiul de piaţă”, se înscrie suma reprezentând valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă, pentru fiecare tranzacţie. Însă, coloana 4 se completează numai în situaţia în care valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici”.

c.) Intrebare contribuabil: “Daca am completat deja declaratia 208 pe versiunea din 10.07 cum pot sa transfer datele in versiunea actuala din 12.07 ? Sa le export din versiunea 10.07 si la le import in cea din 12.07. Puteti eventual sa-mi comunicati un numar de telefon de la asistenta ca sa ma indrume sa fac aceasta operatiune ?”

c.) Raspuns ANAF: “În situația în care nu ați depus deja formularul 208 și doriți să aflați dacă puteți transfera datele din versiunea anterioară în versiunea actuală, vă rugăm să transmiteți solicitarea dvs. prin intermediul formularului de contact de pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, existent în secţiunea “Formular de contact”, categoria Asistență tehnică servicii informatice”.

 

Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare